Sinop Müftülüğünden “Kadın” Konulu Konferans

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Sinop İl Müftülüğünce “Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın” konulu konferans düzenlendi.

Sinop Müftülüğünce düzenlenen konferansa Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Tabak, Prof.Dr.Serap Ustaoğlu Tırıl, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Sinop Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr.Yasemin Barlak,Daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program şehitlerimiz için saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Akabinde Seyit Bila Camii İmam Hatibi Selahattin Başkaya’nın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

Konferansın açış konuşmasında Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik konferansa teşriflerinden dolayı katılımcılara teşekkür ettikten sonra şunları söyledi “Rasülüllah (sav) Efendimiz bir Hadis-i Şeriflerinde “Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davranandır” buyurdular. Kadınlar bizlere Cenab-ı Hakk’ın birer emanetidir. Mümin de emanete layıkıyla sahip çıkandır. Rasülüllah (sav) Efendimiz hac yolculuğunda hanımların bulunduğu develeri Hz.Enceşe’ye teslim eder. Hz.Enceşe sesi sedası güzel birsi idi. Yolculuk esnasında Hz.Enceşe’nin güzel sesiyle okumuş olduğu namelerin cazibesine kapılan develer hızlanıyor. Bunu fark eden Fahri Kainat Efendimiz Ya Enceşe! “Kristalleri kırmayasın” buyuruyor.

Hanımların nazik ve hassas olduklarını onları yormadan ve kırmadan hayatı idame ettirmemiz gerektiğini bizlere anlatır. Rasülüllah (sav) Efendimiz diğer bir Hadis-i Şeriflerinde “Kimin üç kızı olupta, onları güzel bir şekilde yetiştirir, dini terbiyelerini verir, onları islama uygun bir şekilde evlendirip iyilikte bulunursa, onun için vaad edilen Cennet vardır!...” Cenabı hak bizleri emanetine hakkıyla sahip çıkanlardan eylesin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun “dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının hazırlamış olduğu Sine vizyonun izlenmesinin ardından “Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın” konulu konferansta Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Yasemin Barlak şunları söyledi “Cenab-ı Hak Kur’an-ı Hakim’inde “Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır” insanları arasında üstünlüğün sadece takva yönünde olduğunu belirten Barlak sözlerine şöyle sürdürdü. “Kur’an-ı Kerim’de kadının toplum içindeki konumundan, Allah katındaki değerinden ve haklarından bahseden çok sayıda ayet vardır. Cenabı Allah katında İnsanlığın annesi Hz. Havva’dan itibaren tarihte iz bırakan nice kadın Kur’an’da anlatılır. İmanı ve cesaretiyle Hz. Asiye, iffeti ve sabrıyla Hz. Meryem, sadakati ve teslimiyetiyle Hz. Hacer hepimize örnek gösterilir. Sevgili Peygamberimize ilk inanan ve onu bütün gücüyle destekleyen Hz. Hatice’dir. Yüreğindeki tevhid aşkıyla İslam yolunda ilk kadın şehit Hz. Sümeyye’dir. Peygamberimizin hanesinden ilmi, sünneti ve hikmeti insanlığa taşıyan ise Hz. Aişe’dir. Peygamber Efendimiz (s.a.s ) kadın ve erkeği “Bir bütünün birbirini tamamlayan iki yarısı”[i] olarak tanımlar. Kadın ve erkek birbirlerinin mütemmimleridir. Birbirine sevgi ve güvenle bağlanan, birbirini koruyan ve destekleyen bir tutumu bizlere öğretir. Zira sağlıklı, huzurlu ve güçlü bir toplumu kadın ve erkek birlikte inşa eder.”dedi.

Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Yasemin Barlak’a takdim ettiği hediyenin akabinde program sona erdi.

Haber: Ahmet ERMİŞ

10 Mar 2018 - 02:29 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler