Resmi Nikâhı Müftüler ve İmamlar da Kıysın

Türk Diyanet Vakıf-Sen Adana Şubesi Başkanı Ayhan Arabacı, nikâh kıyma yetkisinin müftülüklere verilmesinin olumlu ancak geç kalınmış bir adım olduğunu söyledi.

Türk Diyanet Vakıf-Sen Adana Şubesi Başkanı Ayhan Arabacı, nikâh kıyma yetkisinin müftülüklere verilmesinin olumlu ancak geç kalınmış bir adım olduğunu söyledi.

Yıllardır nikâhın tek olduğunu ve bununda resmi nikah olduğunu savunan Türk Diyanet Vakıf-Sen vatandaşlara nişan ve düğün törenlerine resmi nikah-dini nikah ikilemi yaşatmamak için isteyen vatandaşların nikah töreninde müftülere verilecek yetki ile resmi nikahın yanında duada okunarak bu görevin yerine getirilebileceğini savunmuştu.

Nikâh hususunun Müslümanlar için olmazsa olmazlardan olduğu vurgusunu yapan Arabacı, "Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke halkının dini merasimleri, özellikle dini nikâhı olmazsa olmazlardandır. Bunun kalkıp da belediyelerin elinde tek tutulması ise gerek cami görevlileri, gerek müftülüklerimizi devre dışı bırakmaktır. Bu, hakikaten akla sığmayacak bir davranıştır. Dolayısıyla bugün hem akla hem örf ve âdete hem de dini gereklerimize riayet edecek bir yetkidir ve bu yetki geç kalmasına rağmen yerini bulmuştur. Halkımız iki şekilde nikâh kıydırıyor. Resmi olarak belediyelere müracaat ederek ve cami hocalarımız veyahut müftülüklerimize müracaat ederek. Yeni uygulamayla her iki iş müftülüklerde görülecektir. Bu da halkımıza kolaylık sağlar. Özellikle Müslümanlar için nikâh hususu olmazsa olmazlardandır. Ne kadar resmi de olsa halkımızın kanaati oturmaz ve mutlaka o dini nikâhın da olması lazım. Bu da evlenen kardeşlerimiz için bir kolaylık olur inşallah. Geç kalmış bir karar ama yerini bulmuştur." ifadelerini kullandı.

Arabacı,"İmamlar fakirleri tespit ediyorlar, hastanelerde hastaları ziyaret ediyorlar, mevlitlere gidiyorlar, cenazelere gidiyorlar, bütün görevleri yapıyorlar. Doğan çocuğa hoca çağrılıyor. Ezan kamet okuyup güzel isim bırakıyorlar. Mevlitlerine hocaları çağırıyorlar ve hatta düğün merasimlerinde yine hocaları çağırıyorlar. Bütün vecibelerini yerine getiriyorlar. Bu şekilde halkla içli dışlı olan birileri bu vecibeyi, nikahı niçin yapmasınlar? Dini nikahları kıydıkları zaman veyahut resmi nikahları ile birlikte dini nikahları gerçekleştirdikleri zaman laiklik bu şekilde mi elden gidicek? Bunlar, boş laflardır boş safsatalardır." dedi.

Bu Türkiye’nin ciddi bir sorundur, çünkü hiçbir hukuki bağlayıcılığı yoktur. Nice genç yaşta anne olma özelliğini kazanmadan çocuk evliliklerin sebebidir. Evet, Diyanet mensupları resmi nikâhı görmeden dini nikâhı kıymazlar ve bu yasaktır. Resmi nikah kıymadan dini nikah yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikahı kıyan din görevlisine iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilmesi çoğu diyanet çalışanlarını mağdur edilmişti. Arabacı, belediyeler gibi müftülüklerin de bir devlet dairesi olduğunu ve nikâh kıyma açısından farkı olmadığını belirtti. Bu işi batıda papazlar yapıyor, gemide kaptanlar, uçakta pilotlar yapmaktalar. Bizde belediye başkanları, nüfus müdürleri veya nikâh memuru yapmaktadır. Türkiye’de de nikâhı müftülerin ve din görevlilerin yapması pek isabetli olacaktır. Bu resmi nikâh işlemini Diyanet personelin yapması hem imam nikâhı denen hadiseyi ortadan kaldırır. Başkan Arabacı Nikâh konusundaki bu ikilik durumu ortadan katlığında küçük yaşta ya da zorla evlendirilen kızlarımızın resmi olamayan bir nikâhla dünya evine girmesinin önüne geçilmiş olur. Ayrıca nikâha halkın istediği dini bir merasim havası verir. Hem de müftü Allah katında muhterem bir insan ise Onun duasıyla gelin ile damat mutlu bir hayat sürebilir. ”dedi.

Başkan Arabacı, Avrupa'da kilisede papazlar tarafından nikah kıyıldığını hatırlatarak "Bütün işlerimizde, birçok kanunlarımızı veyahut emsal göstereceğimiz davranışlarımızı Avrupa'dan alıyoruz. Bu konuda da Avrupa'ya baksınlar. Gerçi Avrupa'yı kendimize örnek almak bize yakışmaz ama yine bu konuda Avrupa'yı kendilerine referans alanlar, onlara baksınlar bakalım. Biz de din görevlilerimize o yetkiyi verelim."

Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak gecikmeli de olsa atılan bu adımları olumlu karşılıyor, bir an önce yasal düzenlemelerin tamamlanarak hayata geçilmesini temenni ediyoruz.

30 Tem 2017 - 10:35 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler