Hal-i Pür-Melalimiz

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki:
 
"İnsanlar öyle günler görecek ki, katil niçin öldürdüğünü, maktul de niçin öldürüldüğünü bilemeyecek."
"Bu nasıl olur?" diye soruldu. Şu cevabı verdi: "Herçtir! Öldüren de ölen de ateştedir." (Müslim, Fiten 56)
 
İbnu Hacer, "herç" kelimesinin kullanıldığı mânaları zikreder. Ahir zaman fitnesi ile ilgili şu hususlar kaydedilir. 
 
1. Katlde şiddet,
2. Katlde çokluk,
3. İhtilat (kargaşa),
4. Ahir zamanda ortaya çıkacak fitne
 
Misaller:
 
* Trafikte hatalı sollama veya geçiş hakkını önemsememe, kırmızı ışıkta durmama gibi nedenlerle insanlar birbirlerine öncelikle el kol hareketi yapıyor, şiddetle korna çalıyor ,arabayı önüne sürüyor, sıkıştırıyor yetmedi mi aşağı iniyorlar.
 
Ve her arabada bulunması "vacip!" olan sopa, pala ,döner bıçağı, levye veya pompalı tüfek ile birbirlerini önce bir güzel dövüyorlar. Yetmedi mi yaralıyorlar .O da mı ateşlerini söndürmedi birbirlerini öldürüyorlar.
 
* Mahallede oyun oynayan çocuklar ufak bir meseleden ötürü birbirlerini pataklıyorlar. Birisi eve ağlayarak gidiyor. Babası;" Ne oldu oğlum !"diyor. "Falanca arkadaşım beni dövdü." diyor .O da çocuğunun elinden tutarak gidiyor. diğer çocuğu dövüyor. Daha sonra olaya dayak yiyen çocuğun babası müdahil oluyor. Derken kavga büyüyor yumruklaşmalar ,küfürleşmeler derken kadınlar kocalarını daha da gaza getiriyor.
 
Sen de erkek misin !
Bak seni nasıl da horladı ! küçümsedi ! 
Oğlumu da dövdürdün kendini de bizi de 
el aleme rezil ettin! diyerekten adamı iyice gaza getiriyor. O da eline geçirdiği bir bıçakla karşı tarafı delik deşik ediyor.
Kan gövdeyi götürürken,
Biraz önce kavga eden çocuklar ötede oynamaya devam ediyor.
 
* Tarlasında yetiştirdiği ürünlerin komşunun koyunları tarafından ezildiğini gören adam koyunlardan birkaç tanesine sopayla vuruyor. Bunu gören hayvanların sahibi bir anlık öfke ile yerden aldığı koca bir taşı komşusuna atıyor. Tam kulağının ardına isabet ediyor. Ve beyin kanaması ile bir anda hayatını kaybediyor. Sonuç birisi mezara ; ötekisi mahpusa giriyor.
 
* Kupa maçından sonra yenilen takımın oyuncuları duşunu alıyor, bilmem kaç milyon dolarlık cipine biniyor ,bilmem kaç milyon dolarlık havuzlu ,jakuzili villasına gidiyor. Viskisini yudumlayıp keyfine bakıyorken, Yenilen takımın taraftarları döner bıçakları ile karşı tarafa saldırıyor .Sırf yenen takımın formasını üzerinde taşıdığı için masum bir delikanlı bıçak darbeleri hayatını kaybediyor. Ya da kupayı kaybeden takımın taraftarı üzüntüden intihar ediyor. 
 
NOT: 1996 yılında şampiyonluk yarışında son hafta oynanan  Trabzonspor ve Fenerbahçe   maçını 2-1 kaybeden Trabzonspor şampiyonluğu Fenerbahçe'ye kaptırmıştı ve bir Trabzonspor taraftarı kendisini asarak intihar etmişti.
 
* Köyde muhtarlık seçimi sonucunda kıl payı bir taraf seçimi kazanıyor .Yenilen adayın akrabaları diğer tarafa taş ve sopalarla saldırıyor. Arabalarına zarar veriyor daha sonra diğer taraf da altta kalmamak için onlar da karşı tarafın evlerini taşlıyor. Olaya gençler de müdahale ediyor ve muhtarlık seçimi kan davasına dönüşüyor .Onlarca yıl sürecek kan davası başlamış oluyor .Ayrıca köy ikiye bölünüyor. Kahveler ,camiler ayrılıyor ,akrabalar birbirleriyle küsüyor .
Bir taraf muhtar oldu ;Bir taraf olamadı .Olay bu kadar.
NOT: Her muhtarlık seçiminde ülkemizde kaç kişi hayatını kaybediyor araştırınız.
 
* Askerden yeni gelen delikanlı akşam liseden arkadaşlarıyla buluşup hasret giderecek eski günlerden bahsedeceklerdi .
İlerideki parkın köşesinde bir grup alkol almış kendinden geçmiş ve nara atıyorlardı. Onlardan bir tanesi ;
"Ne bakıyorsunuz lan ters ters !"dedi .
Gençler de; "Yok bakmıyoruz deyince. Kes lan ! şöyle şöyle yaparım ,doğrarım lan! ,bilmem neyini ne ettiğimin çocukları!" Falan filan....
Tabii gençlik ,onlar da altta kalamıyor cevap verince sarhoş grup hücum ediyor ve askerden yeni gelen delikanlı bu kavgada bıçaklanarak hayatını kaybediyor.
 
* Şımarık büyütülmüştü ,ailesi her dediğini yapmıştı .Bir dediğini iki etmemişti :"Oğlum yapar! benim oğlum her şeyin en iyisine layıktır!" Şikayet edenlere Anne babası:" Hayır! siz oğluma iftira atıyorsunuz ! Onu çekemiyorsunuz! "diyorlardı .
Bu şekilde egosu azdırılmış ,narsist olarak büyütülmüş delikanlı ergenlik döneminde de taşkın hareketlerine devam etti .Artık 
milletin arabasını çizmek, başkalarının camını kırmak, çocuklarını dövmek sıradan şeyler haline gelmişti. 
Komşuları da illallah ettirmişti.
En sonunda vahşi hislerini tatmin etmek için parçalayıcı pitbull tarzı bir köpek aldı . Köpeğini de kendisi gibi vahşi bir şekilde yetiştiriyor ortalığa korku salıyordu .
Bir gün köpeğiyle gezerken sadistçe duygularını tatmin etmek istedi. Köpeğin boynundaki bağı çözdü ve ileride oynayan çocukların üzerine saldı. Yıllarca çocuk bekleyen bir ailenin tek çocuğu olan tüp bebekle dünyaya gelmiş kız çocuğunu köpek tam boynundan yakaladı ve ısırdı çevredekiler yetiştiler ,ne kadar uğraştılar ne kadar vurdularsa ayıramadılar ve çocuk köpeğin dişleri arasında çırpına çırpına son nefesi verdi.
 
Maalesef 
Her an ,her saniye olan durumlar bunlar. Aslında normal olaylar değil ; ama o kadar çok ki normalleştirildi.
 
Peki çözüm ne?:
 
En başta eğitim sistemi düzeltilmeli; 
Eğitim derken ezbere dayalı ,test başarısına odaklanılmış eğitimden bahsetmiyorum; Zaten bunun adı eğitim değil öğretimdir.
Benim bahsettiğim ; "Manevi eğitim" yani "gönül eğitimi"
Yani: Sevgi ,ahlak ,şefkat, başkasına zarar vermemek ,zulmetmemek, nezaket ,merhamet ,herkesin hayat hakkına, yaşama hakkına saygı duymak..gibi..
Peygamber Efendimizin (sav) ifadesiyle :
"Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız." çizgisini tutturmaktan bahsediyorum. 
 
 Bu eğitimin içerisinde âdâb-ı muaşeret  önemli bir yer tutmalı .
Ana sınıfından başlayarak, lise sona kadar her sene mutlaka bu ders okutulmalı. Okutulmakla da yetinilmemeli ;Huzurevleri ,çocuk yuvaları, yetimhaneler, sığınma evleri ,hastaneler, kabristanlıklar ,cenaze evleri uygulamalı olarak öğrenciler ve öğretmenler tarafından ziyaret edilmeli .
 
Çeşitli projeler ve fonlar oluşturulup çocukları telefon ,tabletten uzaklaştıracak milli ve manevi, tarihi mekanlara geziler ,doğa yürüyüşleri düzenlenmeli.
 
Şiddet meylini yok etmek için sporun her branşında kulüpler, ligler oluşturulmalı. 
 
Örf ,adet ,geleneğin faydalı  olan kısımlarının ve toplumun manevi dayanaklarının yaşanarak öğretilmesi sağlanmalı. 
 
TV programları, diziler, sinemalar, yarışmaların ahlaki olmayan, aile yapımızı tahrip eden kısımları düzeltilmeli ,mafya dizileri ,gençlik dizileri, şiddet içeren oyunlar ,şiddet içeren lafızlar yasaklanmalı .İnternet düzenlemesi bir an önce meclisten geçirilip kanunlaşmalı.
 
TRT'de oynayan 'Gönül Dağı' dizisi gibi köy hayatını ,dinimizi, Anadolu medeniyetini anlatan saygı ,sevgi ,yardımlaşma, akrabalık ve milli ve manevi değerlerimizden bahsedilen yayınların sayısı arttırılmalı .
Bunlara savaş açan yayınlar ortadan kaldırılmalı. Sanat adı altında yapılan seviyesizliklere ,dizi ve film senaryolarına müdahale edilmeli. 
 
Bütün bunlara rağmen terbiye olmayan haşarılık ve zulüm yapan ,kurallara uymayan insanlar için de yaptırım ve cezalar çok ağır bir şekilde uygulanmalı .
 
Örnek veriyorum alkol tüketerek sarhoş araba sürenlerin ehliyeti bir daha hiç verilmemeli. insanları kandıran fahiş fiyat yapan veya kazıklayan esnaf, ticaretten men edilmeli .
Yani cezalar ve yaptırımlar sert olmalı ve takip edilmeli .Kanun ve kurallar konulmakla değil uygulanmakla var olduğu bilinmeli.
 
 Yoksa bu toplum sudan sebeplerle karınca gibi her gün birbirini öldürecek ;birbirinin hakkını gasp edecek; birbirini kazıklayacak; birbirini dolandıracak; Ve böyle bir toplumdan bir medeniyet tasavvuru ortaya çıkmayacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Tan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler