Kırtasiye Ürünleri Bu Dönem Cep Yakacak

Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye ürünlerine yoğun talep görülecek ancak fiyatlar adeta cep yakıyor.

2018-2019 eğitim öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala kırtasiyeciler tüm hazırlıklarını tamamladı. Geçen seneye oranla bu sene kırtasiye fiyatlarında yüzde 40’a varan artış gerçekleşti. Siirt’teki kırtasiyeciler, yaşanan artıştan vatandaşı mağdur olmaması için gereken hassasiyeti gösterdiklerini ve fiyatlarını en azamiye çektiklerini söylediler.

Kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışından dolayı vatandaşın okul alışverişine başlamaktan çekindiğini kaydeden Kırtasiyeci Serdar İlhan, “Umarım ekonomi düzelir de bu fiyatlar bu şekilde kalmaz.” ifadelerini kullandı.

Kırtasiye alışverişinin başlaması gerektiğini ifade eden İlhan, “Maalesef doların yükselişinden dolayı kırtasiye ürünlerindeki artış nedeni ile biraz velilerin korktuğu görülüyor. Vatandaşlar şimdiye kadar çanta ve lüzumlu olan kırtasiye malzemelerini alıyordu; ama şimdiye kadar herhangi bir hareketlilik yok. Çok nadirde olsa tek tük müşterilerle karşılaşıyoruz. Umarım ekonomi düzelir de bu fiyatlar bu şekilde kalmaz.” dedi.

“Kırtasiye ürünleri yerli değil”

Kırtasiye ürünlerinin ithal olduğuna dikkat çeken İlhan, şunları söyledi: “Dolar kurunun yükselmesiyle beraber ve kırtasiye ürünlerinin geneli yerli olmamasından dolayı fiyatlar haliyle yükseldi. Örneğin geçen sene kayıt döneminde bir top kâğıdı 9 TL’ye satıyorken bu sene 20 TL’ye dahi satın alamıyoruz. Düşünün yüzde yüzlük bir orandan fazla artış olmuş, bu oran bir velinin bütçesini sarsıyor. Bu gün kayıt malzemesi olarak 5 top kâğıt isteniyor, geçen sene 40 TL’ye tekabül ediyordu, bu sene 100’TL’ye tekabül ediyor. Sonuçta bende bir veliyim ve bu durum bizleri çok etkiliyor ve 5 top değil de 2 top almak zorunda kalıyor, o bile çok 40 TL’ye tekabül ediyor. Allah insanlarımızın yardımcısı olsun.”.

“Fiyatlarımızı asgari seviyeye indirdik”

Fiyatlarını asgari bir seviyeye indirdiklerini belirten İlhan, “Kırtasiye ürünlerinin birçoğu ithal olduğu için yüzde yüzlük bir artış var. Ufak bir silgi bile geçen sene 1 TL iken busene 2 TL olmuş, kalem 5 TL iken 10 TL oldu, geçen sene 30-40 TL’ye sattığımız çantalar 60-70-80 TL’ye kadar yükseldi. Özellikle lisanlı ürünlerde çok büyük bir fiyat artışı var. Defter gurubu hakeza öyle, mesela geçen sene 2,5 TL’ye sattığım 100 yapraklık defterler bu sene 5 TL gibi bir fiyata satıyoruz. O da geçen sene elimizde bulunan stokları tüketiyoruz. Vicdanımız rahat olsun diye fiyatlarımızı asgari bir seviyeye indirip 3-3,5 TL gibi bir fiyata satıyoruz. Müşteri iş yerimizden memnun çıksın ve bütçesini sarsmasın diye çaba sarf ediyoruz sonuçta bizlerde bir veliyiz. İnanın 1,90 TL’ye aldığımız bir ürünü 2 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Normalde bu bir zarardır ama insanlarımız korkmasın, geri adım atmasın diye bu şekilde davranıyoruz.” dedi.

“Ürünlerin Türk menşei olmasına dikkat etsinler”

Velileri ucuz kırtasiye ürünlerini almamaları konusunda uyaran ve ucuz ürünlerin sağlıklı olmadığını, kanserojen madde içerebileceğini, bu yüzden çocukları böyle ürünlerden uzak tutmak gerektiğine vurgu yapan İlhan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Eğitim sektörü çok hassas bir sektördür, eğitimde bir şey kısıldığı zaman çocuklarda çok ciddi hasarlara neden olabiliyor. Bir kalem de dahi kötüsünü aldığınız zaman çocuk derste iken kalemi kırıldığında dersten ve yazıdan geri kalıyor. Defter bile çok basit görülebilir; ama kalitesiz bir defter alındığı zaman çocuk defteri sildiğinde defter yıpranır ve çocuk geri kalır. Biz bunları hep göz önünde bulundurup iyisini önerip, iyisini de en ucuza vermeye çalışıyoruz. Velilerimiz ucuza kaçmasınlar. Belli başlı bazı mağazalarda çok ciddi oranda bir fiyat düşüklüğü var; ama emin olun o ürünler çok kalitesiz, eğer 2 TL’ye alacağınız bir ürün o kaliteden üstün başka bir mağazada 4 TL’ye bulunabilirse o ürünü tercih etsinler. Ürün belli fiyat belli, neden bu kadar ucuz? ‘Her ucuz bir şeyin vardır bir illeti derler.’ Velilerin alacakları ürünlerin Türk menşei olmasına dikkat etsinle, çünkü gerçekten çok kaliteli oluyor. Çin malı alınmasın, Çin malı ürünlerde büyük oranda kanserojen madde bulunuyor. Özellikle gıdaya temas eden ürünlerde dikkatli olsunlar. Bir ürünü alacakları zaman o ürünü bir koklasınlar, plastik kokusu olan hiçbir ürünü almasınlar.”

“Velilerimizi rahatsız etmeyecek şekilde fiyatlarımızı uygulayacağız”

Ellerinde geçen seneden kırtasiye stoku olduğundan dolayı bu sene ki fiyatları baz almayacaklarını belirten İlhan, “Velilerimiz okul malzemelerini, almak için okulların açılmasını beklemesinler. Öğretmenlerin verecekleri listede belli başlı bazı kalemler değişmez. Çanta, defter, kalem gibi, veliler kendilerini okullar açıldıktan sonra ki yoğunluğa bırakmasınlar, o yoğunlukta listeler karışabiliyor malzemeler eksik verilebiliyor. Şu anda bütün hazırlıklarımızı tamamlamış bulunuyoruz, bütün ürünlerimiz raflarımızda hazır durumda, velilerimizi en iyi şekilde karşılamaya hazırız. Gelsinler fiyat konusunda da gerçekten elimizden gelen şekilde velilerimizi rahatsız etmeyecek şekilde fiyatlarımızı uygulayacağız. Korkmasınlar, fiyatlar yüzde yüz artmış olabilir; ama biz bu fiyatları uygulamayacağız. Çünkü geçen seneden kalan stoklarımız halen mevcut, inşallah buda yeterli olacak ve insanlarımıza yardımcı olmaya çalışacağız.” Diye konuştu. (Murat Orhan - İLKHA)

04 Eyl 2018 - 16:04 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler