Erbaş: Birinci İdealimiz İnsanlığa Hizmettir

ÖNDER'in düzenlediği kurultaya katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İdealinizin başına milletinize ve insanlığa hizmet etmeyi koyunuz” dedi.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen Kültür ve Gençlik Politikaları Kurultayı’na katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İdealinizin başına milletinize ve insanlığa hizmet etmeyi koyunuz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından Kızılcahamam'da düzenlenen “Kültür ve Gençlik Politikaları Kurultayı”nda konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, gençlerle buluşmanın çok büyük önem ve mana taşıdığını belirterek, “İmam Hatip mefkûresi ve geleneği bu topraklar için tarihî bir öneme sahiptir” dedi.

Başkan Erbaş, imam hatiplilerin inancı, vatanı, mukaddesatı, değerleri uğruna Çanakkale'den Kahramanmaraş'a, Sakarya'dan Sarıkamış'a tarihin en büyük destanlarından birini yazan milletin, yüreğindeki inancının, mücadele ruhunun, azminin, umudunun ve gelecek heyecanının temsilcisi bir nesil olduğunu söyledi.

İmam hatip neslinin, milletimizin ruh kökü, inanç, maneviyat iklimi olduğunu kaydeden Başkan Erbaş bu nesil için “Anadolu’nun saf, temiz geleneğinin ve düşüncesinin yansımasıdır” ifadesini kullandı.

“Aziz milletimizin İmam Hatiplere teveccühünün sebeplerini iyi anlamalıyız”

İmam Hatiplere teveccühün sebeplerini iyi anlamak ve o ideali canlı tutmak gerektiğini belirten Başkan Erbaş, İmam Hatip okullarıyla ilgili şunları söyledi:

“Bu okullar, hayatın ve varoluşun gayesini idrak eden, kendine, topluma, çevreye ve Rabbine karşı sorumluluklarının farkında olan, bütün insanlığın huzur ve güvenini isteyen bir nesil hedefinin amacının neticesidir. İmam Hatipler, tarihini bilen, yaşadığı zamanın künhüne varan, gelecek tasavvuru yapabilen ve geleceğe umutla bakan; büyük idealleri olan ama bu ideallerin peşinde koşarken başkalarının haklarını, zarafeti ve saygıyı asla ihmal etmeyen bir nesil idealinin ürünüdür. İmam Hatipler, İslam’ın bütün değerlerini en doğru şekilde bilen ve özümseyen, bütün söz ve davranışlarında sadece ve sadece âlemlerin Rabbinin hoşnutluğunu arayan, milletin manevi hayatına rehberlik eden bir nesil gayretinin neticesidir. İmam Hatipler, bilgi ile hikmeti bütünleştiren, hayatı anlamlı kılan değerlerle hayatı kolaylaştıran bilimsel gelişmeleri birlikte öğrenen ve insanlığa hizmete dönüştüren bir nesil idealinin neticesidir. İmam Hatipler, sevgi ve kardeşliği temel değer bilen, güven veren, güvenilen, şiddetin ve anarşinin uzağında, zulmün karşısında mazlumun her daim yanında, ‘Gencin süsü güzel ahlaktır’ prensibini ilke edinen bir nesil özleminin sonucudur.”

İmam Hatipliler neslinin bir ferdi olduğu için gurur duyduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Çünkü İmam Hatipliler nesli, var olduğu günden beri, en zor zamanlarında bile vatanına milletine, devletine, insanlığa hizmette hiçbir fedakârlıktan geri durmamıştır” diye konuştu.

“İslam medeniyeti, merhametin, güzel ahlakın, bir arada yaşamanın en güzel örnekleriyle doludur”

Peygamber Efendimizin ideal Müslümanı, elinden ve dilinden emin olunan kimse olarak tarif ettiğini kaydeden Başkan Erbaş, İmam Hatip neslinin de barış insanı olma ve ideal bir Müslüman olma yolunda gayret ettiğini ifade etti.

Müslümanın düşünce ve ahlakının iki büyük ve önemli boyutunun, Yaratana itaat ve teslimiyet ile yaratılana karşı şefkat ve merhamet olduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “İşte bu inançla, Kur’an ve sünnetin izinde kurulan İslam medeniyeti, merhametin, güzel ahlakın, bir arada yaşamanın en güzel örnekleriyle doludur” dedi.

Müslümanların tarih boyunca hâkim oldukları coğrafyalarda ve dönemlerde hep hukukun ve adaletin teminatı olduklarına dikkat çeken Başkan Erbaş, “Din, dil, ırk, renk ayrımı yapmaksızın herkesin temel hak ve özgürlüklerini dokunulmaz kabul etmişler, Yaratana itaat ve yaratılana merhamet ahlakının en güzel örneklerini sunmuşlardır. Esasında bugün insanlığın en büyük sorunu bu ahlak ve hukuku ihmal etmesi, hatta kaybetmesidir” ifadelerini kullandı.

“Dünyayı, kaybettiği ve muhtaç olduğu değerlerle buluşturmak, iman ve kulluk sorumluluğumuzdur”

Yaşanan savaşların, kaosların, bireysel ve küresel krizlerin temelinde insanın kendine yabancılaşması, yaratılış gayesini unutması ve Rabbine kayıtsız kalmasının olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Dünyayı, kaybettiği ve muhtaç olduğu değerlerle buluşturmak ise yine sizlere ve bizlere düşmektedir. Hatta bizim iman ve kulluk sorumluluğumuzdur” dedi.

“İyiliklerin çoğalması ve kötülüklerin azalması için gayret edelim”

“Hem kendinizin hem de toplumun ve bütün insanlığın iyiliği için şu hususları önemsemenizi özellikle tavsiye ediyorum” diyen Başkan Erbaş, gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

“İnancınızı sahih bilgiler üzerine bina etmelisiniz. İslam’ın şefkat, merhamet, hakkaniyet, güzel ahlak ve bir arada yaşama ilkeleri sizin elinizle ve gayretlerinizle dünyanın her yerine ulaşmalıdır. İnsanın değeri peşinden gittiği şeyle ölçülür. İnsan ideali kadardır. İdealiniz sadece kendinizle ilgili olmasın. İdealinizin başına milletinize ve insanlığa hizmet etmeyi koyunuz. Okumak, farklı alanlarda bilgi sahibi olmak sürekli uğraşınız olsun. Bilgiye sahip olanlar dünyayı yönetir. İslam medeniyeti, bir bilgi ve ilim medeniyetidir. Bilgi üretmeyenler, üretilen bilginin takipçisi hatta mahkûmu olmaya mecburdur. Yakın tarihi, son iki asırdır dünyada yaşanan gelişmeleri, birlik ve beraberliğimizi zedeleyen etkenleri bilmeliyiz. Bir arada yaşama ahlakına halel getiren, zarar veren ırk, din, mezhep, meşrep ve ideoloji üzerinden tefrika faaliyetlerine karşı uyanık ve bilinçli olmalıyız. Gencin süsü güzel ahlakıdır. En küçük davranışlarınızda bile, edep, nezaket ve zarafeti asla ihmal etmeyiniz. Bütün imkânlarınızla, bildiğiniz ve yaşadığınız güzelliklerin hayata taşınması, iyiliklerin çoğalması ve kötülüklerin azalması için gayret edelim. Faydalı çalışmalara katılalım ve destek olalım.”

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün gençlerimize ulaşmanın gayretindeyiz”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, İmam Hatiplerle ve ilahiyat fakülteleriyle yapılan işbirliğini, ortak çalışmaları güçlendirerek devam ettireceklerini ifade eden Başkan Erbaş, “Kur’an kurslarımız, Gençlik Merkezlerimiz, KYK çalışmalarımız, sosyal ve kültürel din hizmeti faaliyetlerimizle bütün gençlerimize ulaşmanın ve onlarla tanışmanın gayretindeyiz” diye konuştu.

“Kıyafeti, düşüncesi, hayat tarzı ne olursa olsun bu ülkenin bütün gençleri bizimdir”

Bütün gençlerin aynı derecede değerli ve önemli olduğunu söyleyen Başkan Erbaş, “Bu ülkenin bütün gençleri bizimdir. Kıyafeti, düşüncesi, hayat tarzı ne olursa olsun tek bir gencimizi dahi ihmal edecek lüksümüz yok” dedi.

Yapılan çalışmaların, bütün bir nesli kuşatacak şekilde genişletilmesi gerektiğine ifade eden Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının 'Her Hocamıza 10 Genç Emanet’ projesinin önemini vurguladı.

17 Oca 2019 - 11:20 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler