Diyanet'ten İşaret Diliyle Cuma Hutbesi

Cuma günleri okutulan hutbe, işitme engelliler için Cuma saati öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığının sitesinden işaret diliyle anlatılacak. İlk uygulama başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, işitme engelliler için yeni bir uygulama başlattı. Cuma günleri okutulan hutbe, işitme engelliler için Cuma saati öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinden işaret diliyle anlatılacak. İlk uygulama başladı. Ayrıca, Türkiye genelinde, 31 camide işaret diliyle hutbe veriliyor.

Engelli olan cemaatin camilerde ibadet edebilmesi için gerekli ortamı oluşturan Diyanet İşleri Başkanlığı, işitme engellilerin ibadet ihtiyacına cevap vermek ve dini hayatına ışık tutmak amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Cuma hutbesinin işaret diliyle anlatıldığı video Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinden paylaşılacak. Her hafta Perşembe akşamları yayımlanan Cuma hutbesi, Cuma namazı saatinden önce Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Böylece işitme engelli vatandaşlar da hutbeye ulaşabilecek.

İlk uygulama başladı

İlk uygulama geçtiğimiz hafta başladı. "Allah’a Sığınmanın En Güzel İfadesi: Muavvizeteyn Suresi" konulu hutbe, Cuma saati öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nı sitesine yüklendi. İşitme engelli vatandaşlardan gelen talepler üzerine geliştirilen bu uygulama sayesinde, onların hutbeyi anlayabilmeleri sağlanacak.

Din görevlilerine 'İşaret' eğitimi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında din görevlileri, hutbe ve vaazları işitme engellilere işaret diliyle aktarabilmek için eğitim alıyor. Eğitimde, din görevlilerine, işaret dilinin ve işitme engelli bireylerin yapısı, işitme engellilerle iletişim kurma teknikleri, Türk işaret dilindeki kavramlar ve karşılıkları, itikat, ibadet ve ilmihal kavramlarının işaret dilindeki karşılıklarıyla hutbe ve vaazların işaret diline çevrilmesi konularında bilgiler aktarılıyor.

31 camide işaret diliyle hutbe

Öte yandan Türkiye genelinde Diyarbakır, Konya, Kayseri, Eskişehir, Çankırı, Bursa, İzmir, Kütahya, Afyonkarahisar, Van, Çorum, Hatay, İstanbul, Çorum, Ordu, Kocaeli, Denizli’nin yanı sıra 31 camide işaret diliyle hutbe verilmeye başlandı. Bu camilerin olduğu bu sayının artırılması için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, yaklaşık 20 bin cami engelliler için uygun hale getirildi. İşitme engelliler için ses yükseltici sistemi olan 574 cami bulunurken, 2 bin 713 camiye engelliler için vakit levhası konuldu. 9 bin 286 cami dışı rampanın yanı sıra 459 cami için de izli yollar yapıldı.

28 Şub 2017 - 09:32 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler