Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Kudüs Müslümanların Ortak Meselesidir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs davasının sadece Filistinlilerin ya da Arapların değil, bütün Müslümanların ortak meselesi olduğunu belirtti.

Bölgesel ziyaretleri kapsamında İran'da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İran lideri Ali Hamaney'in Uluslararası İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Muhsin Kumi ve Hamaney'in Hac İşleri Temsilcisi Gazi Asker ile görüştü.

Kumi ile görüşmesinde, dost ve kardeş iki ülke Türkiye ve İran'ın İslam ümmeti için yapması gereken iş ve hizmetlerin arasında Kudüs meselesinin başta geldiğini dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kudüs bilincinin canlı tutulması için Türkiye’de pek çok programın düzenlendiğini belirtti.

“Mescid-i Aksa’ya ve Kudüs davasına daha güçlü sahip çıkmalıyız”

ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıkladığı zaman, Diyanet İşleri Başkanlığının Ocak ayı içerisinde uluslararası bir toplantı yaptığını hatırlatan Başkan Erbaş, bu toplantıya 25 ülkeden 100’ün üzerinde katılımcının da iştirak ettiğini aktardı.

Başkan Erbaş, toplantı sonunda hazırlanan 22 maddelik sonuç bildirgesiyle “Kudüs’ün Müslümanların ebedi başkenti” olduğunu yüksek sesle dile getirdiklerini ifade etti.

Başkanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) olarak Gazze’de 2009 yılındaki savaşta yıkılan camilerin yeniden inşasından üniversite öğrencilerinin burslarını karşılamaya kadar pek çok alanda Filistinlilere destek olmaya çalıştıklarını vurgulayan Başkan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mescid-i Aksa ve Kudüs davası sadece Filistinlilerin ya da Arapların değil, bütün Müslümanların ortak meselesidir. Açıkça ifade etmek isterim ki, İslam dünyasının iki güçlü ve önemli ülkesi Türkiye ve İran’ın âlimlerine düşen Mescid-i Aksa’ya ve Kudüs davasına daha güçlü sahip çıkmaktır.”

Başkan Erbaş, Hac İşleri Temsilcisi Gazi Asger ile görüştü

Başkan Erbaş, Hac İşleri Temsilcisi Gazi Asger ile görüşmesinde de iki milletin asırlardır aynı medeniyet havzasında, aynı kültüre sahip olduklarını dile getirdi.

Türkiye ve İran'ın, Endonezya'dan sonra en fazla hacı adayı gönderdiğini ve karşılıklı olarak birbirlerinin tecrübesinden istifade edebileceklerini belirten Başkan Erbaş, İran’dan 85 bin, Türkiye’den de 83 bin kişinin hacı olduğunu ifade etti.

Başkan Erbaş, görüşme sırasında Diyanet Yayınları ve TDV'nin de çalışmalarına değinerek, TDV’nin bu yıl 430 bin kurban hissesini 145 ülkede keserek dağıttığını ve farklı ülkelerde 10 bin öğrenciye burs verdiğini aktardı.

Hac İşleri Temsilcisi Gazi Asger ise Türkiye ile her alanda iş birliği yapmak istediklerini dile getirdi.

Türkiye ile ilişkilerinin çok önemli ve stratejik olduğuna vurgu yapan Asger, geçmişte iyi olan ilişkilerin gelecekte daha ileri bir seviyeye taşınmasını ümit ettiklerini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a Tahran ziyaretinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Başkan Yardımcıları Dr. Selim Argun, Prof. Dr. Ramazan Muslu, Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Dr. Burhan Erkuş, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, Müslüman Ülke ve Topluluklar Daire Başkanı Ensari Yentürk'ün yanı sıra kurum yöneticileri de eşlik etti.

01 Ara 2018 - 21:19 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler