Diyanet Hatay'da Kanaat Önderleriyle Buluştu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hatay’da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldi.

Hatay’da bulunan STK temsilcileri ve kanaat önderlerinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hatay farklı inançlardan, mezheplerden ve kültürlerden insanları içerisinde barındıran bir il olduğuna işaret ederek, “Hatay muhacirlere ensar olması ile öne çıkmaktadır. İlk ensarlığı da bundan 2 bin sene önce Habib-i Neccar’a yapmıştır. Bugün de yaklaşık 500 bin muhacire ensarlık yapıyor” dedi.

Başkan Erbaş, Kanaat önderinin ve sivil toplum kuruluşlarının toplumdaki rolüne işaret ederek, “Kanaat önderinin ve sivil toplum kuruluşları, toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı sağlarlar. Toplumda iyiliğin ve huzurun teminatıdırlar” şeklinde konuştu.

“İyilik için bir araya gelenler güçlü olursa fitne ve bozgunculuk için bir araya gelenler başarılı olamayacak”

İyilik ve erdem için bir araya gelenler güçlü olursa fitne ve bozgunculuk için bir araya gelenler başarılı olamayacaklarına dikkat çeken Başkan Erbaş, “Kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları iyilikte yardımlaşıyorlar. Düşmanlıkta ve günahta insanların buluşmasını önlemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“Sorunlarımızın gerçek nedenlerini bilemezsek çözüm bulamayız”

Başkan Erbaş İslam Coğrafyasının ve insanlığın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Bugün coğrafyamızın, ümmetin ve insanlığın yaşadığı sorunlar açlık, yoksulluk, savaşlar, bunalımlar, dünyevileşme, birlik ve kardeşliğin zayıflaması, bencillik gibi sorunlardır. Sorunlarımızın gerçek nedenlerini bilemezsek çözüm bulamayız. Onun için yaşanan problemleri çok iyi müzakere etmeliyiz. Bu toplantımızın en önemli araçlarından birisi de budur.”

Ümmetin zayıflamasına sebep olan unsurların fitne, tefrika, ırkçılık, mezhep çatışmaları, meşrep kavgaları ve cehalet olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Bizler, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri olarak bunlarla mücadele etmek zorundayız. Fitnenin ne büyük kötülüklere sebep olduğunu görerek yaşıyoruz. Bunu çocuklarımıza, gençlerimize ve bütün insanlığa anlatmak zorundayız” diye konuştu.

“İlimle, hikmetle, ferasetle, dirayetle problemleri çözmeye çalışacağız”

Başkan Erbaş, tarihte Avrupa’nın yaşadığı ve milyonlarca insanın hayatını kaybettiği mezhep savaşlarını şimdi İslam dünyasında ortaya çıkarmaya çalışan bir takım planlar olduğuna vurgu yaparak “Müslümanlar bu planları gördü. Bu planları ortadan kaldırmak için gayret etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sorunların çözümü noktasında aktif rol alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Erbaş, “Bütün sorunların çözümünde bizlerin, STK temsilcileri ve kanaat önderlerinin rolü olacak. İlimle, hikmetle, ferasetle, dirayetle bu problemleri çözmeye çalışacağız” dedi.

“Gençlere İslam’ın ilkelerine göre rol model olmalıyız”

STK’ların çalışmalarının önemine değinen Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında en önemli husus, Allah rızasını kazanmak ve samimi, beklentisiz çalışmalar yapmaktır. Özellikle gençlik konusunda fedakâr ve özverili çalışmalar yapılmamız gerekiyor. Gençlerin daha sağlıklı bir eğitim almalarını sağlamalıyız. İslam’ın ilkelerine göre onlara rol model olmalıyız.”

Sağlıksız din bilgisinin toplumda oluşturduğu tahribatı anlatan Başkan Erbaş, “Sağlıklı dini bilgiyi gençlerimize vermeliyiz. Ölçümüz Kur’an ve Sünnet, bu ikisini birbirinden ayırmak İslam’a ihanettir. Böyle bir dini eğitimi vermek için hepimiz el birliği yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Toplantıya Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Türkay DERELİ, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Diyanet’in üst düzey yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi ve kanaat önderi katıldı.

17 Şub 2018 - 00:03 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler