Diyanet Bir-Sen: MBSTS Kaldırılsın!

Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı'na karşı tepkiler artıyor. Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, MBST Sınavının kaldırılması gerektiğini söyleyerek basın açıklaması yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan din görevlilerine yönelik yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavının(MBSTS) amacına hizmet etmediğini ve bu sınavların din görevlileri için çileden başka bir şey olmadığını belirten Hasan Türüt, sınav ücretlerinin her yıl enflasyonun üzerinde artış gösterdiğine dikkat çekerek buna son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Hasan Türüt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Diyanet İşleri Başkanlığı kendi personelinin memnuniyetini sağlamalıdır. Gelişmiş ülkelerde yapılan mesleki bilgilerin seviye tespitlerine dair sınavlar incelensin. Günün şartları göz önüne alınarak geleceğe yönelik bir sistem üzerinde çalışma yapılsın. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) din görevlerini her yönden mağdur etmektedir. Bizim talebimiz bu mağduriyetin giderilmesidir.

Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) kaldırılmalıdır. Sınavın kendisi ayrı bir mağduriyet oluştururken, her yıl yükselen sınav ücreti ve sınırlı illerde yapılması ayrı bir mağduriyete neden oluyor. Bu sınavların tüm personeli bağlayıcılığı da ayrı bir sıkıntıdır. Bu sınavlar nakil sınavlarının şartı olmaktan çıkarılmalı ve nakil isteyen personelin gerekçeleri ve hukuki durumları incelenip değerlendirilmelidir. Sınavla nakil yapılması doğru değil. Nakillerin önünün açılmasından yanayız. Din görevlilerinin gerçek puanları verildikten sonra nakilleri sistem üzerinden tercih esasına göre yapılmalıdır. Aksi bir yöntemle nakil yapılması esası din görevlilerini ciddi anlamda perişan ediyor.

Diyanet Bir-Sen olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dikkatini çekmek istiyoruz: MBSTS kaldırılarak, din görevlilerinin mesleki bilgi seviyelerinin tespitine yönelik farklı bir uygulama getirilsin. Bunun tespiti için illa sınav yapılması gerekmiyor. Ayrıca yüksekokul ve üniversite mezunları ile İmam Hatip Lisesi mezunu din görevlilerinin aynı sınavda aynı sorularla test edilmesinde bilgi seviyesinin ölçülmesi esası bakımından bir hakkaniyet yoktur. Bütün sınavlardan geçerek mesleki yeterliliğini kanıtlayıp atanmış olan din görevlilerinin tekrar aynı sınavlarla moral ve motivasyonunun bozulmasını yanlış buluyoruz. Bu kardeşlerimize neden çile çektiriliyor? Aslına bakarsanız Sayın Başkanımız da bunları görüyor. İnşallah bu mağduriyetlerin giderilmesi yönünde bir çalışma yapılmasına vesile olur. Bu bakımdan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirttiğimiz gerekçeleri dikkate alarak yeni bir çalışma başlatmasını istiyoruz.”

21 Şub 2018 - 00:32 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler