Bağımsız Diyanet Sen'den Camiler Haftası Mesajı

Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin, Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Diyanet İşleri başkanlığınca 1986 yılından itibaren 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan ve gelenek haline gelen Camiler ve Din Görevlileri haftasının 2018 yılı teması “Din Hizmetine Adanmış Ömürler” olarak belirlenmiştir.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yayınlayan Bağımsız-Diyanet-Sen Genel Başkanı Faruk ÇETİN;

Dünyaya gözlerimizi açtığımızda kulağımıza ezan okuyarak ismimizi seslenen ve hoş bir seda ile bize merhaba diyen, evliliğin temellerini atarken ve evlendiğimizde bizlere hayır dualar ile sevincimizi paylaşan, öldüğümüzde bizleri mezara kadar yolcu eden din görevlileri hayatımızın en önemli anlarında yanımızda yer almaktadırlar. Her ne kadar din görevlileri devlet memurları kanununa tabi olsalar da, yüklenmiş oldukları görev ve sorumluluklar bakımından toplumun gözünde normal bir devlet memurundan çok farklı bir konuma sahiptir. Din görevlileri birliğimizin ve beraberliğimizin korunmasında, maneviyatımızın güçlenmesinde, çocuklarımızın eğitiminde, din istismarı başta olmak üzere her türlü istismarla mücadelede hayatımızın mihenk taşı mesabesindedir. Bu kadar ağır yükün ve sorumluluğun altında ezilen din görevlilerine hem maddi hem de manevi açıdan hak ettiği değer tam manasıyla maalesef verilmemektedir. Din görevlilerini anlamadan sorunlarını çözmeden onları görmezden gelerek kaliteli din hizmeti sunmak mümkün değildir. Ülkemizde sunulan din hizmeti kalitesinin artırılması için din hizmetine adanmış ömürlerin gönüllerini alarak, taleplerini karşılamakla mümkün olacağını düşünmekteyiz. Din görevlileri, Diyanet personeli Diyanet işleri başkanlığının kurulduğu günden bu yana önemli birçok kazanım elde etmiş olsalar da, sosyal ve mali haklara tam manasıyla kavuşturulamamıştır.

GÖREVDE YÜKSELMEDE LİSANS ÖĞRENİM FARKLILIĞI KALDIRILMALIDIR.

Aynı yerde görev yapan aynı hizmeti yürüten ve aynı unvana sahip olan görevliler arasında bazı ayrımlar maalesef uygulamada yapılmaktadır. 4 yıllık Lisans öğrenimine sahip görevliler arasında görevde yükselme ve unvan değişikliğinde yapılan ayrımların kaldırılması beklemektedirler. Örneğin Şube müdürlüğü alımında Dini yükseköğrenim mezunu olan personele 120 kontenjan ayrılıyorsa diğer lisans (İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Eğitim Fakültesi) mezunlarına 20 kontenjan ayrılmaktadır. Bu durumda personel arasında çalışma barışının yara almasına sebep olmaktadır.

İMAMLIĞA ATANMAK İSTEYEN MÜEZZİNLERE KOLAYLIK SAĞLANMALI AŞÇILARA UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI AÇILMALIDIR.

Diyanet İşleri Başkanlığı mevzuatına göre imam-hatip kadrosunda çalışan cami görevlisi ile müezzinkayyım kadrosunda çalışan cami görevlisi arasında hiçbir fark olmadığı gibi maaş ve özlük haklarında da bir fark ve eksiklik olmamasına rağmen müezzin kayyımlar imamlığa geçmek için birçok prosedüre tabi olurken imam-hatiplikten müezzin kayyımlığa geçişler sınavsız olarak yapılabilmektedir. Diğer taraftan Aşçı unvanlı kadroda çalışanlar teknik kadroya geçebilmeleri için unvan değişikliği sınavını beklemektedirler ancak kurum olarak maalesef unvan değişikliği sınavını çok uzun yıllardır açılmamaktadır.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI PERSONELİ “DİYANET HİZMETLER SINIFINA” ALINSIN

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gündeme gelen seçim beyannamelerinde yer alan din görevlilerine 3600 ek göstergeden tüm personelin faydalanabilmesi için 657 sayılı devlet memurları kanununda sadece bir değişiklikle personel arasındaki ayrımında ortadan kalkmasının önünün açacağını düşündüğümüz 657 sayılı yasada değişiklik yapılarak “Din Hizmetleri Sınıfı” değiştirilerek “Diyanet Hizmetleri Sınıfı “olması ve Diyanet İşleri Başkanlığı Personelinin “Diyanet Hizmetler Sınıfına” alınması durumunda mali ve özlük hakların iyileştirilmesi taleplerinde Başkanlığın her personelinin unvanları teker teker zikredilmeden Örneğin; “Diyanet hizmetleri Sınıfına” özel hizmet tazminatlarının 25 puan artırılması,” şeklindeki bir kazanım hizmetlisinden Başkanına kadar herkesin mali ve özlük hakları bakımından kazanacağı bir sistem olacaktır.3600 ek göstergeden de din görevlileri ibaresi yerine diyanet hizmetleri sınıfına tabi personel olarak yararlanması sağlanacaktır.

DİYANET PERSONELİNE VE KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİNE İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTI VERİLMELİ

Ülkemizin değişik illerinde Belediyeler toplu taşıma hizmeti verdiği yerlerde Öğretmenler ve öğrenciler için indirimli Seyahat kartı uygulaması yapmaktadır Belediyeler bu hizmeti sunarken de sosyal devlet ilkesi gereğince “Yurtiçi ve KKTC’de Örgün eğitim kurumlarında eğitim gören öğrenciler, 5580 sayılı kanunun 2. Maddesinin C,D,E bentlerinde belirtilen Örgün eğitim kurumlarında eğitim gören öğrenciler, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’na göre eğitim gören öğrencileri” ulaşım ücretinde kolaylık sağlayarak indirim kartı vermektedir" yasal hükümler gereğince uygulamaktadırlar. Bu indirimli kartlar mevcut durumda Örgün Eğitim gören “Kuran Kursu Öğrencileri’ni ” kapsamamaktadır. Hukuken öğrenci statüsünde olduğundan Kur’an Kurslarında eğitim gören öğrencilerin de indirimli kartlardan yararlanması gerekir. Aynı şekilde toplu taşıma hizmeti veren belediyeler tarafından öğretmenlere de indirimli seyahat hakkı tanınırken “Yaygın eğitim kurumu sayılan Kuran Kurslarında görev yapan öğreticiler ve Günde 5 defa Din Hizmeti görevini ifa etmek için görev yeri olan Cami’ye giden İmam Hatip, Müezzin Kayyımlar indirimli Seyahat Kartı” alamamaktadır. Bu durum da eşitlik ilkesine ve sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Diyanet Personeline ve Kur’an Kursu öğrencilerine indirimli seyahat kartı verilmelidir.

KURUM KARİYER UZMANLIĞINDA 35 YAŞ SINIRI VE ÖĞRENİM FARKLILIĞI KALDIRILMALIDIR.

Diyanet işleri başkanlığı görev, yetki ve sorumluluk açısında aralarında farklılık olmadığı halde, aldıkları maaş ve ücretlerin farklılık göstermesi eşit işe eşit ücret adı altında çıkarılan 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ruhuna da aykırılık teşkil etmektedir. 633 Sayılı Kanunda yapılacak bir değişiklikle veya eklenecek geçici bir madde ile halen boş bulunan ‘Diyanet İşleri Uzmanlığı’ kadrosuna atanmadan 35 yaş sınırı ve dini yüksek öğrenim şartı kaldırılmalı 657 sayılı Yasanın 3. maddesinde, "sınıflandırma" , "kariyer" ve ", "liyakat" ilkeleri bu Kanunun temel ilkeleri çerçevesinde eşit imkanlar uygulanması kamu hizmetlerinin ehil ve yetişmiş kamu görevlileri eliyle yürütülmesi için kariyer ve liyakat ilkelerine uygun, objektif olarak sağlanabilmesi için yaş sınırının ve eğitim farklılığının ortadan kaldırılmasını beklemektedirler.

DİYANET GÖREVLİLERİNE BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMELİDİR.

Ramazan aylarında ve kurban bayramlarında Diyanet çalışanlarına Bayram ikramiyesi verilmelidir. Emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1.000'er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenmesi ile ilgili düzenlemesi geç kalmış bir uygulama olarak görmekle birlikte öğretmenlere eğitim ve öğretim yılına hazırlık ödeneği gibi Camiler ve Din Görevlileri haftası dolayısıyla Diyanet personeline de Bayram ikramiyesi veya hafta adı ile ikramiye verilmesini ve aile sorumluluklarını yerine getirebilecekleri bir gelir düzeyine sahip olmalarını talep etmekteyiz ve konuyla ilgili yasal düzenleme bekliyor, Tüm din gönüllüsü meslektaşlarımızın haftasını kutlarım” ifadelerine yer verdi.

01 Eki 2018 - 19:40 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler