Resmi Nikâhı Müftüler ve İmamlar Kıysın

Müftülere ve imamlara nikâh kıyma yetkisinin verilmesini isteyen Hak Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Berber, "resmi nikah" ve "dini nikah" diye bir ayrışmanın, Cumhuriyet ile birlikte ortaya çıktığını ve bu ikilemle artık devam edilemeyeceğini söyledi.

Müftülere ve imamlara nikâh kıyma yetkisinin verilmesini isteyen Hak Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Berber, "resmi nikah" ve "dini nikah" diye bir ayrışmanın, Cumhuriyet birlikte ortaya çıktığını, Bu ikilemle artık devam edilemeyeceğini, Din görevlisi arkadaşlarımız taşrada dini nikah kıymadıkları için toplumsal baskı altındalar.

Anayasa Mahkemesi, imam nikâhı kıymak için önce resmi nikâh kıyma şartını kaldırması biz diyanet çalışanları sevindirdi. Ancak, Hükümet ve Diyanet yetkilileri gerekli düzenlemeleri yaparak camilerin aktif olarak kullanılması gerektiği ifade eden Berber, resmi ve dini nikâhın camide kıyılması ve yeni doğan bebeklerin kulağına ezanla isimlerinin okunmasının camide yapılması aileleri mutlu edecektir. Bu uygulama sayesinde din görevlilerine nikah kıyma baskısının ve zinanın azalacağını ve kızların küçük yaşta ya da zorla evlendirilmesinin önüne geçilebileceğini dile getirdi.

Bu Türkiye’nin ciddi bir sorundur, çünkü hiçbir hukuki bağlayıcılığı yoktur. Nice genç yaşta anne olma özelliğini kazanmadan çocuk evliliklerin sebebidir. Evet, Diyanet mensupları resmi nikâhı görmeden dini nikâhı kıymazlar ve bu yasaktır. Resmi nikah kıymadan dini nikah yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikahı kıyan din görevlisine iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilmesi çoğu diyanet çalışanlarını mağdur edilmişti.

Berber, belediyeler gibi müftülüklerin de bir devlet dairesi olduğunu ve nikâh kıyma açısından farkı olmadığını belirtti.

Bu işi batıda papazlar yapıyor, gemide kaptanlar, uçakta pilotlar yapmaktalar. Bizde belediye başkanları, nüfus müdürleri veya nikâh memuru yapmaktadır. Türkiye’de de nikâhı müftülerin ve din görevlilerin yapması pek isabetli olacaktır. Bu resmi nikâh işlemini Diyanet personelin yapması hem imam nikâhı denen hadiseyi ortadan kaldırır.

Başkan Berber, Nikâh konusundaki bu ikilik durumu ortadan katlığında küçük yaşta ya da zorla evlendirilen kızlarımızın resmi olamayan bir nikâhla dünya evine girmesinin önüne geçilmiş olur. Ayrıca nikâha halkın istediği dini bir merasim havası verir. Hem de müftü Allah katında muhterem bir insan ise Onun duasıyla gelin ile damat mutlu bir hayat sürebilir.

01 Haz 2015 - 05:30 - Diyanet


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler