Koalisyon için Gözler 5. Partide

Çeyrek asırdır ülkemizde hiç bu kadar dengeli bir seçim sonucunu görmemiştim.

Halk bir yandan AK partinin yanlışlarına bir uyarı verdi, diğer yandan hizmetlerine kıymet biçerek yine büyük parti unvanını onda bıraktı.

İlginçtir kayda değer bir muhalefet yapmadığı halde kemikleşmiş oyunu alarak CHP yine ana muhalefet partisi olarak kaldı.

MHP kavga gürültüden uzak bir politika izleyince AK Partinin bazı oyları sanki oraya kayıp ve vekil sayısını arttırarak tekrar meclise döndü,

HDP Cumhurbaşkanlığı seçimiyle başlattığı Türkiyelileşme projesini aday profiline de yansıtarak 80 vekille ilk olarak meclise bir parti olarak girdi.

Buraya kadar hoş güzel de koalisyon kurmada sanki partiler iyi bir sınav vermiyor.

MHP ilk günden beri “istemezuk” tavrını başlattı sürdürüyor,

HDP kamuoyu tepki gösterir diye AK Parti ona koalisyon teklifinden çok bir nezaket ziyareti olarak ziyaret turuna aldı,

Birkaç gündür AK Parti-CHP koalisyonu çalışmaları devam ediliyor eğer yeni Türkiye’nin ruhuna uygun ortak maddeler üzerinde anlaşma yapılırsa ne ala yok eğer şu ana kadar elde edilen kazanımlardan şunu geri alacağım bunu geri alacağım mantığıyla yaklaşılırsa tek seçenek kalıyor.

Tek seçenek derken sakın aklınıza erken seçim gelmesin, 5.partiden bahsediyorum. HDP kendi içinde barışık bir değerlendirmeyle 20 vekille bir parti kurar, ismi BDP mi olur AZADİ mi olur onu bilemem, istifa eden CHP’nin müstafi vekilini de arasına alır ve koalisyona evet der. Mesele bu kadar basit.

Hem kim demiş ki bir erken seçin koalisyona ihtiyaç duymayacak bir meclis aritmetiği oluşturacak, belki de dengeleri daha bozacak. Hem neden Anadolu insanının mebusları arasında bir araya gelecek kadar müşterek dert/deva yok mu eğer yoksa vay halimize.

Yedi şartı olsa yedisi de barış ve huzura endeksli olur ve dört yıllığına istikrarlı bir koalisyon kurulur. Gerekirse bir başbakan yardımcılığı bu çiçeği burnunda partiye verilir ve çözüm süreci sorumluluğu da ona verilir nasıl fikir ama?

Seçime gelince Muhalefet çok mızmızcılık yaparsa dördüncü yılda seçim erkene alınabilir.

Demokrasilerde çare tükenmez böyle bir şey olsa gerek.

Ben böyle bir formülün ülkemiz için milletimiz için hayırlı olabileceğine candan inanıyorum ve hem HDP hem AK Parti tarafından üzerinde çalışması gerektiğine inanıyorum.

Ayrıca bu konuda kimin söyleyecek sözü varsa esirgememelidir diye düşünüyorum.

Yazar-çizer ve Sivil Toplumun da bu konuda sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Kimin heybesinde ne varsa ortaya koymalı zaman geride durma zamanı değildir.

Yıllardır barış huzur adına çalışmalar yürütülüyor, bu aşamadan sonra bundan geri adım atılır mı? Türkiye buna başarmak zorunda değil mi? Bu kazanımların sadece silahsızlanması dahi ülkeye nasıl bir huzur kazandırdığına hepimiz şahit değil miyiz?

Fikir benden değerlendirmeler sizden buyurun söz sizin ama taraf olmadan değerlendirme yapmanız umuduyla.

Selam ve dua ile yaşayın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Eyüphan Kaya - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler