Erzincan İl Müftülüğü - 07.02.2014 Tarihli Hutbe

Erzincan İl Müftülüğü'nün yayınlamış olduğu 24 Ocak 2014 tarihli Cuma Hutbesi: Kötü ve Zararlı Alışkanlıklardan Sakınmak

HUTBENİN KONUSU: KÖTÜ VE ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN SAKINMAK

Değerli müminler!

Allah insanı yoktan var etti ve ona kendi ruhundan üfürdü.[1] Biz gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.[2] Andolsun biz insan oğlunu şerefli kıldık.[3] Ona görebilen göz, duyabilen kulak, düşünebilen beyin, hissedebilen gönül ve iyi ile kötüyü ayırt edebilecek bir irade verdi. Yaratılış amacını hatırlatmak üzere ona kitaplar ve peygamberler gönderdi. İnsanların o saf ve temiz fıtratlarının bozulmaması, bireysel ve sosyal ahlâkî yozlaşmadan sakınmaları, can, mal, akıl, nesil ve dinlerini korumaları, dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmeleri için bazı emir ve yasaklar koydu. İnsanlar için iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve pis şeyleri de haram kıldı.[4]

Değerli kardeşlerim!

Yüce Allah “Kendi kendinizi tehlikeye atmayın”[5] buyurarak kendimize ve çevremize karşı duyarlı olmamızı isterken, "Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi?”[6] Buyurarak kötü ve zararlı alışkanlıklardan sakınmamızı istemektedir.

Taklit, özenti ve kötü arkadaş sebebiyle zararlı alışkanlıklara başlayanların çoğu, masumane ve saf duygularla bu bataklığa bulaşırlar, ancak bir daha yakalarını kurtaramaz ve sonu ölüm ve felaket olan maddi ve manevi buhranlara sürüklenirler. Bu tür zararlı alışkanlıklar akıl ve beden sağlığını bozar, Allah’ın en büyük lütfu olan iradeyi atıl hale getirir.

Muhterem cemaat!

Zararlı alışkanlıklara başlamanın başlıca sebebi; akıl, ruh ve kalbin aç bırakılmasıdır. Bunları doyurup tatmin etmenin yolu İslam’ın öğretilerini gönlümüze ve kalbimize hâkim kılmakla mümkündür. Yüce yaradan: “Dikkat edin! Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.”[7] Buyurarak bu gerçeğe dikkat çekmiştir. Manevi sorumluluk sahibi olan ve Allah’ı ananlar, bu tür zararlı alışkanlıklara ne zaman bulurlar, ne de ihtiyaç hissederler.

Değerli Müslümanlar!

Peygamber (s.a.v) bir hadislerinde şöyle buyururlar: “İki nimet vardır, insanların çoğu onlar hakkında aldanmıştır: bunlar sağlık ve boş zamandır.”[8] Bu iki nimeti kumar, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar uğruna heder edecek lüksümüz yoktur. Zira menzil uzun, azığımız azdır. Önümüzde mutlak bir hesap günü vardır. O gün her insana: Bedenini nerede çürüttüğü, ömrünü nerede tükettiği, malını nereden kazanıp nerede harcadığı ve bildiği ile amel edip etmediği ile ilgili sorular sorulmadan hiç kimsenin hesap meydanından geçemeyeceğini Nebimiz (s.a.v) haber vermiştir.[9] O halde en büyük servetimiz olan sağlık ve boş zamanımızın kıymetini bilelim. Bize verilmiş birer emanet olan bedenimizi, ömrümüzü, malımızı ve ilmimizi zararlı alışkanlıklar uğruna heder etmeyelim. Çocuklarımıza ve gençlerimize dinî terbiye verip kötü alışkanlıklardan uzak tutarak sahip çıkalım.

[1] Hicr, 15/29.

[2] Tîn, 95/4; Mü’min, 40/64.

[3] İsrâ, 17/70.

[4] A’râf, 7/157.

[5] Bakara, 2/195.

[6] Maide, 5/90,91.

[7] Ra’d, 28.

[8] Buharî, Rikak, 1.

[9] Tirmizi, Kıyamet, 1

Hazırlayan: Ahmet BULUT Kemaliye İlçe Müftüsü

Redaksiyon: İl İrşad Kurulu

05 Şub 2014 - 19:53 - Hutbe


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mihrap Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mihrap Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mihrap Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mihrap Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Sitemizde en çok hangi haberler ilginizi çekiyor?
Tüm anketler